Delfin
LIPIK test
Bazeni Lipik

Podržite daruvarskog Zaljubljenog ginka u natjecanju za Europsko stablo 2020. godine

12.02.2020. 09:20 | 795 pregleda | Lifestyle

Natjecanje za Europsko stablo 2020. godine započelo je početkom veljače i traje do 29. veljače 2020. godine. Zanimljivost ovogodišnjeg natjecanja jest u tome što između šesnaest kandidata Republiku Hrvatsku predstavlja Ginko (Ginkgo biloba L.), iz nama obližnjeg Daruvara, inače pobjednik nacionalnog natjecanja za Hrvatsko stablo 2019. godine. 

Piše:
Matija Kulhavi

Stablo ginka, koje se nalazi ispred dvorca Janković u Daruvaru najveće je i najstarije na području Hrvatske, a ujedno i drugo najstarije u Europi. Muški primjerak ginka Daruvarčani nazivaju Adam. Upravo Adam, svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva, a zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

Inače, za razliku od drugih natjecanja, ovo natjecanje za Europsko stablo godine ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, već na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi. Cilj natjecanja je promocija biološke raznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europske unije. Međutim, natjecanje nastoji promicati pojedinačna stabla i njihove priče kao prirodne spomenike na isti način na koji UNESCO promiče svjetsku baštinu, navodi portal ekovjesnik.hr.

Mladica daruvarskog ginka nalazi se i u mađarskom Csepregu

Poznato je kako su sredinom XVIII. i u prvoj polovici XIX. stoljeća Daruvar, Csepreg, Lipik i Pakrac u isto vrijeme bili posjedi obitelji Janković i to je povijesni fakt koji ih trajno povezuje. Međutim, malo je poznata činjenica kako je mladica stabla ginka koje se nalazi ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića Daruvarskog posađena i pored kapele u mađarskom Csepregu u čijoj je kripti taj isti grof sa suprugom Katarinom (rođ. Kiss v. Nemeskér) sahranjen.

Javno glasanje do 29. veljače

Kao što smo na početku istaknuli, javno glasanje putem online stranice European Tree of the Year (www.treeoftheyear.org ) započelo je početkom veljače. Svatko može glasati za dva stabla do 29. veljače 2020. godine u 00:00 sati. U razdoblju od 23. do 29. veljače rezultati glasanja će postati tajni, a pobjednik će biti objavljen 17. ožujka 2020. godine na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu kada će se obilježiti deseta godišnjica od početka natjecanja.

Upute za glasovanje:
– pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;
– odabrati dva kandidata i glasati za njih;
– za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;
– glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;
– link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je: www.treeoftheyear.org/CR.

 

Naslovna fotografija: Predrag Uskoković