LIPIK test
Delfin
Medianno
UDRUGA UKRAJINSKO HRVATSKOG PRIJATELJSTVA

Drugi “Petrikivski rospys” u Toplicama Lipik

11.02.2020. 11:35 | 705 pregleda | Lifestyle

Toplice Lipik po drugi put su ugostile „Petrikivski rospys“, radionicu tradicionalne ukrajinske dekorativne umjetnosti, koja je održana u ponedjeljak 10. veljače u restoranu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik.

Piše:
Tomislav Ević

Vrlo dobra suradnja Toplica Lipik i Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva koja je započeta prošle godine održavanjem prve radionice, nastavlja se i ove godine, tim više jer joj je Požeško-slavonska županija na temelju projekta koji je udruga napisala osigurala sredstva za održavanje još nekoliko radionica ove tradicionalne ukrajinske dekorativne umjetnosti koje će se održati tijekom 2020. godine.

Petrikivski rospys ili Petrikivka je tradicionalna ukrajinska dekorativna umjetnost, koja potječe iz sela Petrikivka u Dnipropetrovskoj regiji Ukrajine. Tehnike Petrikivskog rospysa objasnila je i dočarala Ukrajinka Ljudmila Vološyna koja živi u Hrvatskoj i s puno ljubavi prenosi svoje znanje starinske tradicije iz rodne regije na istoku Ukrajine, a radionici su prisustvovale pacijentice tj. korisnice Toplica Lipik kojima je radionica svojevrsna rehabilitacijska terapija za poboljšavanje općeg psihofizičkog zdravlja kroz druženje i aktivnosti koje zahtijevaju određenu dozu fine motorike i kreativnosti.

Irina Matijević iz Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva na nastavku ove suradnje posebno je zahvalila Dunjici Karniš, magistrici sestrinstva u Toplicama, koja je započela i već niz godina održava radionice slikanja kao dio rehabilitacije pacijenata čemu se posljednje dvije godine pridružila i udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva s ovom kreativnom radionicom.