delfin3
HSS_novi Vinko Strganac
Hotel Pakrac 365
RK LIPA/ŽRK LIPIK

Rukometaši napokon u dvorani, ali...

27.03.2021. 09:51 | 545 pregleda | Sport

Piše:
Sezame.pr

Rukometaši LiPe i rukometašice „Lipika“ napokon su dočekali početak ožujka i popuštanje epidemioloških mjera koje su im omogućile ulazak u dvoranu.

Istina, treninzi po „novom (ne)normalnom nikako se ne mogu nazvati rukometnima jer prema „stručnim“ preporukama trenira se samo s loptom, ali bez kontakta, bez kojeg rukomet kao sport nije rukomet nego društvena igra dodavanja.

Da je situacija neobična slaže se i Ivan Macura, tajnik RK LiPa i trener seniorki „Lipika“ koji se nada će se s curama od jeseni uključiti u trećeligašku prvenstvenu utrku.

„Prvenstvo kod seniora i dalje stoji i nema nikakvih naznaka o početku prvenstva, kako za seniore, tako i za mlađe kategorije. Kako je epidemiološka situacija ponovno sve lošija, sve je manja vjerojatnost da će se prvenstva uopće nastaviti. Sve kategorije naša dva kluba treniraju redovno u pakračkoj i lipičkoj dvorani tri do četiri puta tjedno, ali po posebnim epidemiološkim mjerama koje nas itekako ograničavaju u radu. Znamo da je rukomet izrazito kontaktni sport, a kontakt između igračica i igrača je zabranjen. No, barem su nas pustili u dvoranu, ako ništa drugo“, tješi se Macura, a vjerojatno i većina rukometašica i rukometaša.

 

Sezona će biti poništena?

S obzirom da je pred nama već početak travnja, realno je da ova krnja rukometna sezona 2020./21. u 3. HRL istok bude jednostavno poništena od strane Hrvatskog rukometnog saveza.

Računica je jednostavno. Ove sezone se u 3. HRL natjecalo 12 ekipa što znači da je za kompletiranje prvenstva potrebno da sve ekipe odigraju 22 kola. LiPa je do sada odigrala 6 kola (5 pobjeda i remi) i rukometaši bi morali odigrati još 16 utakmica. Napominjem da je ovo amaterska liga u kojoj većina igrača preko tjedna ili radi ili ima fakultetske i školske obaveze što znači da je utakmice moguće odigravati samo vikendom. Kada bi prvenstvo bilo nastavljeno već vikend iza Uskrsa, u što je teško povjerovati, i kada bi se odigravale tempom jedan vikend-jedno kolo, LiPa bi prvenstvo završila tek 24. srpnja. Međutim, postoje ekipe kao što je Nexe 3 koja je ove sezone odigrala samo 3 utakmice što znači da bi za regularno prvenstvo morali odigrati još čak 19 utakmice što je praktički nemoguće. S time se slaže i Mario Lopar, predsjednik RK LiPa.

„Zadnja službena informacija od povjerenika za natjecanje 3. HRL datira od 5. ožujka i u njoj se navodi da je: „trenutna nada i trenutni plan da svi vi možete nesmetano trenirati i ukoliko Nacionalni stožer civilne zaštite dodatno ublaži mjere i omogući nam službeno natjecanje s istim bi krenuli 20./21.3.2021. godine“. U spomenutom dopisu također piše i kako sve ovisi o odlukama Stožera i kako će se, ukoliko ne bude pozitivnih odluka, datumi pomaknuti za 7 ili 14 dana, a posebno je masnim slovima istaknuto da poništavanje sezone nije i neće biti opcija dok god ima mogućnosti da se natjecanje nastavi. Mislim da te mogućnosti više nema, prije svega jer su u ligi amaterske ekipe koje zbog obaveza igrača mogu igrati samo vikendima. Ali ponavljam, mi još uvijek nemamo nikakvu službenu informaciju osim ovog dopisa od prije 3 tjedna“, kaže predsjednik Lopar.

 

Poništena i lanjska sezona

Tako će HRS-u vjerojatno ostati da u dogledno vrijeme u 3. HRL istok i službeno poništi rukometnu sezonu 2020./21. Podsjećam da bi to HRS-u bilo drugo uzastopno poništavanje trećeligaške sezone jer je također poništio i natjecateljsku sezonu 2019./20. u kojoj je lani u 3. HRL u konkurenciji bilo 14 ekipa. Odigrano je 18 od ukupno planiranih 26 kola, a LiPa je posljednju prvenstvenu utakmicu odigrala 12. ožujka na domaćem parketu kada je sa superuvjerljivih 41:19 savladala „Slaviju“ iz Starog Petrovog Sela. S 27 osvojenih bodova (13 pobjeda, 1 remijem, 4 poraza) LiPa je završila na 2. mjestu iza Petrijevaca koji su imali 34 boda.


HDZ lokalni izbori 640x250 Vinko