Kolinje2
LIPIK test
Radio Daruvar 2
Skup podrške u Lipiku

Lipičanke solidarne sa ženama Afganistana

25.09.2021. 12:21 | 825 pregleda | Vijesti

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske danas, točno u podne u deset gradova i općina – Lipiku, Vukovaru, Osijeku, Virovitici, Križevcima, Zagrebu, Korenici, Rijeci, Poreču i Zadru izašle su na javne prostore s transparentima podrške ženama Afganistana.

Piše:
Matija Kulhavi

Ženska mreža Hrvatske, pridružila se jednoj u nizu globalnih akcija organiziranih za podršku i izražavanje solidarnosti sa ženama iz Afganistana. Jedan takav skup održan je i na terasi lipičke „Quelle“, a od Mirjane Bilopavlović, organizatorice ovog skupa u Lipiku doznali smo kako žene svojim izlaskom na ulice poručuju da neće odustati od zaštite i poštivanja ljudskih prava žena u Afganistanu.

Tražimo da Republika Hrvatska ne prizna talibansku vladu koja je na silu preuzela vlast te krši ljudska prava priznata od civiliziranih naroda, a tražimo i od EU i UN-a  da ne podrže talibanski režim te da poduzmu sve kako bi se pružila podrška otporu žena u Afganistanu, poruka je Ženske mreže. Posebno pozivaju svjetske vlade da ne provode i ne opravdavaju politiku militarizma, vjerskog fundamentalizma i fašizma te da prestanu manipulirati ženskim pravima.

Od međunarodne zajednice traže i to da se osigura prihvat izbjeglica i svih onih koji žele napustiti Afganistan i svakodnevni teror u kojem žive uz osiguranje humanitarne pomoći.

Žene u Afagnistanu svakodnevno riskiraju vlastite živote izravno se suprotstavljajući talibanskom režimu tražeći poštivanje i zaštitu svojih ljudskih prava.  

Akcija je dio globalne kampanje koja se provodi u 85 zemalja u svijetu u organizaciji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i Women’s Global Solidarity Network s glavnom porukom: "Ni jedna od nas nije slobodna dok žene Afganistana nisu slobodne".


Kolinje 3