delfin3
delfin3
Hotel Pakrac 365
OCEAN ZNANJA

U Lipiku predstavljen priručnik s aktivnostima neformalnog obrazovanja "Solidarnost za sve"

08.06.2021. 12:07 | 287 pregleda | Vijesti

U prostoru Multikulturalnog centra u Lipiku predstavnici udruge Ocean znanja tijekom subotnjeg popodneva 5. lipnja održali su događaj naziva "Solidarnost za sve", nazvan prema istoimenom projektu u sklopu kojeg su učiteljima, odgojiteljima, ali i svima drugima koji rade s djecom predočili priručnik s aktivnostima koje su proveli s djecom iz dječjeg doma u Lipiku tijekom godine dana trajanja projekta. Također su prezentirani projekti solidarnosti s naglaskom na projekt "Solidarnost za sve".

Piše:
Compas

Projekt "Solidarnost za sve" osmišljen je od strane grupe mladih ljudi koji su se upoznali volontirajući upravo u udruzi Ocean znanja. Agencija za mobilnost i programe EU ga je odobrila i time je projekt dobio financijska sredstva od Europske Unije te postao jedan od projekata Europskih Snaga Solidarnosti, odnosno europskog programa koji podupire mlade u volontiranju i provođenju raznovrsnih akcija u svojim lokalnim zajednicama.

Na provedbi ovog projekta u lipičkom dječjem domu, službenog naziva Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik/CPUZ Lipik volontirali su Tomislav Laljak, Petra Habulin, Jelena Glavaš, Ana Stojanović, Ivan Pavlović i coach Aleksandra Ivanac, svi od reda volonteri udruge Ocean znanja.

Oni su u sklopu projekta "Solidarnost za sve" provodili radionice za djecu iz lipičkog dječjeg doma, a radili su zasebno s grupama različite starosne dobi - za djecu do 4. razreda osnovne škole, zatim za djecu od 5. do 8. razreda te posebno za srednjoškolce.

Radionice su se sastojale od različitih aktivnosti, igara i kratkih rasprava o tome što su radili, a bazirale su se na temama kao što je suradnja, povjerenje, komunikacija, poštivanje različitosti i međusobno poštovanje.

Zapravo su to sve neformalne edukacije koje su dostupni djeci u nekim većim regionalnim središtima, ali njihov je manjak primjetan u manjim sredinama poput naše.

Međutim prvenstveni cilj provođenja ovog projekta nije samo razlika u dostupnosti ovakvih i sličnih programa u većim i manjim sredinama, već i to što su djeca iz lipičkog doma djeca iz alternativne skrbi koja su svrstana u grupu djece i mladih s manje mogućnosti. Stoga je cilj ovih radionica u Lipikubio taj da se djeci pruže jednake mogućnosti kakve imaju djeca i mladi koji nisu u takvoj situaciji i na taj način pokušati umanjiti tu veliku razliku u prilikama koje su im dostupne.

Upravo je zato ovaj događaj i održan u lipičkom Multikulturalnom centru kako bi sve provedene aktivnosti tijekom 12 mjeseci, koje su opisane u priručniku predočile javnosti, dakle učiteljima, odgajatelji i svima koji su zainteresirani za oblike neformalne edukacije.