SDSS_Nikola Ivanović
SDSS_Nikola Ivanović
HDZ lokalni izbori 900x165 lista
Tiskovna konferencija

Županijski Stožer CZ o situaciji vezanoj za koronavirus

01.05.2021. 08:10 | 335 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Nakon održanog sastanka užeg sastava Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije, 30. travnja je održana tiskovna konferencija na temu pandemije COVID-19 i cijepljenja.

Načelnik županijskog stožera i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević rekao je kako je nažalost ovaj tjedan došlo do eskalacije većeg broja novozaraženih osoba što se i predviđalo s obzirom na događanja koja su se odvijala u posljednje vrijeme.

„Rezultat je to uskrsnih blagdana, prvih pričesti, krizmi te obiteljskih druženja. Očekujemo da će doći do smirenja stanja, ali narednih sedam dana su gotovo kritični s obzirom da imamo gotovo 500 zaraženih osoba na području županije. Upravo zbog takve situacije, ponovno apeliram na vrijeme koje je pred nama te pozivam sve naše sugrađane da sunčane dane i lijepo vrijeme provedu zajedno, ali poštujući sve propisane epidemiološke mjere.“ – istaknuo je načelnik županijskog stožera Alojz Tomašević te je izvijestio kako je na održanom sastanku s užim sastavom Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije potpisao novu Odluku koja će biti na snazi 14 dana, a odnosi se na provođenje nastave za osnovne i srednje škole s područja Požeško-slavonske županije.

Župan Tomašević rekao je kako vjeruje da će do kraja svibnja ili lipnja biti procijepljeno barem 50 posto stanovnika naše županije, kako bi se konačno smanjio broj novooboljelih osoba te je pozvao sve sugrađane, a posebno djelatnike u školama, zdravstvu te one koji su u većem kontaktu sa stanovništvom da se prijave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi ih oni upisali te se u konačnici i cijepili, jer upravo te osobe imaju obvezu čuvati zdravlje naših učenika, studenata, pacijenata, korisnika Domova za starije i nemoćne i sl.

Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ rekao je kako je s današnjim danom u našu županiju zaprimljeno oko 15100 doza cjepiva te da je prvom dozom cijepljeno 10470 osoba, a drugom dozom 4572 osobe. Ravnatelj je također rekao kako je za sljedeći tjedan najavljeno oko 3500 novih doza cjepiva.

„Počeli smo s cijepljenjem na punktovima. Odradili smo područje Pakraca, Lipika i Požege te nam je za sljedeći tjedan u planu općina Velika gdje ćemo obuhvatiti i područje općine Kaptol što bi se trebalo održati sljedeći petak. U utorak je na redu Pleternica te u srijedu ponovno grad Požega u SD „Tomislav Pirc“ od 9 do 15 sati.

Prijave se odvijaju na način da se svi koji su zainteresirani za cijepljenje jave svom obiteljskom liječniku kako bi ih evidentirao te kada dođe dostatna količina cjepiva bit će pozvani na punkt. Cijepljenje se također odvija i u ordinacijama obiteljske medicine te svi koji su dobili prve doze cjepiva u ordinacijama dobit će isto tamo i drugu dozu.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia potvrdio je sadašnje stanje oboljelih u županiji te je usporedivši stanje s prethodnim tjednom zaključio kako je situacija i dalje jednako loša.

„Naš treći val nije u silaznoj putanji. Izvor novih pozitivnih osoba je brzo antigensko testiranje, Covid ambulante te u Općoj županijskoj bolnici Požega s PCR testom. To su tri mjesta odakle ljudi izlaze kao pozitivne osobe. U ovome trenutku imamo 8 učenika u izolacijama i samoizolacijama, 4 djelatnika te ukupno 10 škola koje su obuhvaćene i 13 razreda u samoizolacijama.

Od prošloga puta stanje u domovima za starije i nemoćne je bolje, no imamo jednu pozitivnu osobu, čime sam opet jako nesretan jer se radi o osobi koja nije cijepljenja, a posebice jer se radi o djelatniku. Pozitivitet kod te osobe nije zarazio veći broj kontakata te nije ugrozio korisnike domova, ali ono što je signifikantno je što je to ponovno necijepljeni djelatnik.“ - naglasio je epidemiolog Vitalia te je pozvao sve ljude koji možda imaju dvojbu cijepiti se ili ne, da se svakako cijepe što prije.


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko