delfin3
DP lokalni izbori 200x750 Vedrana
Radio Daruvar 2
Izbori 2021.

Objava biračima za predstojeće lokalne izbore

16.04.2021. 07:31 | 500 pregleda | Vijesti

Na sjednici koja je održana u srijedu Vlada Republike Hrvatske raspisala je lokalne izbore koji će se, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima održati treće nedjelje u svibnju, odnosno točno za mjesec dana – 16.svibnja.

Piše:
Compas

 

 

 

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS, odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionanoj) samoupravi smanjio se broj zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika te broj članova u predstavničkim tijelima.

Tako će građani Lipika i Pakraca 16. svibnja izabrati članove (op.a. u načelu trinaest umjesto dosadašnjih petnaest) gradskog vijeća i gradonačelnika ili gradonačelnicu, odnosno članove županijske skupštine i župana ili županicu. Za razliku od prethodnih izbora,  na području naša dva grada građani ovaj put neće birati zamjenika gradonačelnika, a umjesto dva zamjenika župana, birat će se samo jedan. Isto tako, glasači srpske nacionalne manjine će moći birati zamjenika župana iz redova svoje manjine, ali i zamjenika/zamjenicu gradonačelnika/gradonačelnice u Pakracu.

Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača putem poveznice Ministarstva pravosuđa i uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Zahtjevi za dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar  birača mogu se podnositi do srijede 5. svibnja 2021. godine u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu, prema mjestu prebivališta, u radno vrijeme nadležnog upravnog tijela.
 
Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina odnosno pripadnici hrvatskog naroda, koji će do dana održavanja izbora napuniti 18 godina da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim upravnim tijelom zaključno do srijede 5. svibnja 2021. godine.
 
Na dan izbora birači se ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti.  Iznimno, samo birači koji nisu upisani u registar birača, prilikom izdavanja potvrde za glasovanje na dan izbora, mogu se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te koji imaju važeću osobnu iskaznicu.
 
Napominje se da se osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. godine, kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, smatraju važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača.
 
Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama, odnosno u Gradu Zagrebu prema mjestu prebivališta birača.

Uvid u registar birača
 
Nadležna upravna tijela

Izbori za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike te izbori za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave:


Izbori za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda:

 

Izvor/Foto: Ministarstvo uprave


DP lokalni izbori 640x250 Lneniček