HSS_novi Vinko Strganac
HSS_novi Vinko Strganac
Medianno
GV Pakrac - posljednja sjednica u ovom mandatu

Ponavlja se javni natječaj za davanje u zakup polj. zemljišta; imenovan Savjet mladih

13.04.2021. 10:24 | 578 pregleda | Vijesti

Dvadeset i peta, ujedno i posljednja sjednica u ovom mandatu pakračkog Gradskog vijeća održana je u ponedjeljak 12. travnja unutar vijećnice smještene u kompleksu Janković. Sjednici su prisustvovali svi vijećnici osim vijećnika Nevena Garače (SDP) koji se zbog obaveza ranije ispričao.

Piše:
Matija Kulhavi

Neposredno prije samog početka sjednice, svim su gradskim vijećnicima, kao i gradonačelnici te njezinim zamjenicima uručene povelje Grada Pakraca za čast obnašanja dužnosti u mandatu od 2017. do 2021. godine.

Infrastrukturna tematika tijekom aktualnog sata

Za vrijeme aktualnog sata s pitanjima se javilo četvero vijećnika. Prvi se s pitanjem javio vijećnik Zoran Hofman (HDZ) u vezi završne faze asfaltiranja dijela ceste Aleje kestena, od poduzeća Vode Lipik pa do benzinske stanice. Odgovorila mu je Marija Čar, voditeljica odsjeka za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, istaknuvši kako bi do kraja ovog, četvrtog mjeseca to trebalo biti asfaltirano.

Robert Matijašević (HDZ) postavio je pitanje vezano za aktualne radove u Bolničkoj ulici. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ) je odgovorila kako razgovori s izvođačima radova traju već nekoliko mjeseci, a da je stajalište Grada Pakraca kako upravo izvođač treba u potpunosti sanirati tu ulicu. Tu se nadovezala gospođa Čar koja je napomenula da će Grad Pakrac financirati izgradnju nogostupa, odnosno pješačkih staza do Prolaza baruna Trenka te Prilaza na Mali most, a izvođač bi trebao asfaltirati kolnik. Istaknula je i to da radovi na pješačkim stazama još nisu gotovi jer ondje treba napraviti vodovodne instalacije.

Vijećnik Dragan Marin (SDP) je uputio pitanje oko sanacije i rekonstrukcije ceste koja vodi prema Planinarskom domu Omanovac, a koja je značajna i u turističkom aspektu. Gradonačelnica je odgovorila kako se ta cesta na neki način svake godine sanira zahvaljujući financijskim sredstvima iz gradskog proračuna. Međutim, rekla je i to da ta rekonstrukcija zahtjeva puno veći obim, a za to treba pripremiti opširnu dokumentaciju te osigurati značajna novčana sredstva. Drugo pitanje vijećnika Marina odnosilo se na bojazan stanovnika Ulice Marinkovac kako njihova kućanstva neće obuhvatiti projekt aglomeracije. Na to mu je odgovoreno da mjesta za bojazan nema jer Marinkovac ide u ovaj, trenutno najveći građevinski pothvat na našem području.

Na samom kraju posljednji se s pitanjima javio Zoran Krejči (SDP). Upitao je Mariju Čar o aglomeraciji te o pritužbama građana, odnosno kome se obratiti ako smatraju da su zakinuti ili da je nešto loše tehnički odrađeno kod njihovih kuća. Istaknuo je da nije dovoljno dobra komunikacija s izvođačem radova GGD d.d. Kranj i investitorom, poduzećem Vode Lipik. Rečeno mu je da ni u Gradu nisu zadovoljni s tom komunikacijom. Sljedeće Krejčijevo pitanje odnosilo se na tzv. Gemajdu, odnosno dio ceste od Prekopakre prema Filipovcu (op. a. Taboru). Kako je rekao, lipički dio je asfaltiran pa ga zanima hoće li biti asfaltiran i pakrački dio. Gospođa Čar je odgovorila kako program građenja za svaku godinu donosi Gradsko vijeće sukladno sredstvima s kojima se raspolaže, a tijekom posljednje četiri godine bilo je puno prioritetnijih radova nego asfaltiranja ove sporedne prometnice.

Nakon aktualnog sata prešlo se na dnevni red sjednice pa je odmah jednoglasno usvojen Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na iznos participacije za školsku godinu 2021./2022. za Osnovnu glazbenu školu Pakrac.

Shodno tome nema nikakvih promjena u odnosu na prethodno razdoblje pa će tako roditelji, odnosno skrbnici polaznika glazbenog vrtića i početničkog solfeggia plaćati participaciju od 60,00 kuna mjesečno, odnosno roditelji polaznika glazbenog vrtića 540,00 kuna za školsku godinu, a roditelji polaznika početničkog solfeggia 600,00 kuna za školsku godinu. Participacija za učenike od I. do VI. razreda iznosit će 120,00 kuna mjesečno (1.200,00 kuna za školsku godinu). Daroviti učenici koji pohađaju više od jednog temeljnog predmeta plaćat će mjesečno dodatnih 60,00 kuna, a oni učenici koji koriste školski instrument dodatnih 50,00 kuna mjesečno. Pravo na 50% umanjenu participaciju imaju oni roditelji čije dvoje djece pohađa glazbenu školu od I. do VI. razreda, a roditelji s troje ili više djece koja pohađaju OGŠ Pakrac bit će oslobođeni plaćanja za treće i svako daljnje dijete, u ovom slučaju učenika.

Raspisan novi postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH

U daljnjem tijeku sjednice pakrački gradski vijećnici su zbog proceduralnih razloga poništili odluku o raspisivanju Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske iz listopada 2020. godine te sve ono što je proizašlo na osnovu iste. Name, zbog pogreške koja je učinjena u Gradskoj upravi prilikom procedure, resorno Ministarstvo nije dalo suglasnost na taj postupak pa je pakračko Gradsko vijeće jučer izglasalo sedam odluka, među kojima i onu koja se odnosi na raspisivanje novog javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Pakraca.

Gradonačelnica Blažević je kazala kako se ispričava svim poljoprivrednicima u svoje osobno ime, kao i u ime Gradske uprave što nije uspio prethodni natječaj. Istaknula je da su namjere bile dobre i da je intencija da se postupak vodi transparentno kako bi poljoprivrednicima u svakom trenutku informacije bile dostupne.

Viša stručna suradnica za poljoprivredu Dajana Čavlović vijećnicima je obrazložila da Ministarstvo poljoprivrede nije dalo suglasnost zbog protokolarnih razloga (proizvodno tehnološka cjelina, dvije čestice koje pripadaju šumskom gospodarstvu te izbor ponuđača koji formalno ne ispunjava sve uvjete).

Vijećnik Dragan Marin (SDP) je ukazao da najviše gube poljoprivrednici jer će im proći čitava vegetacijska sezona, dok je vijećnika Ivana Fričera (HDZ) zanimalo tko će snositi sankcije ako ponovno dođe do poništenja natječaja, na što je odgovoreno kako je to sve obuhvaćeno u sklopu radno-pravnih odnosa, tj. ugovora o radu.

Izabrani članovi Savjeta mladih Grada Pakraca

Posljednja odluka članova ovog saziva pakračkog Gradskog vijeća bila je ona o izboru Savjeta mladih Grada Pakraca. Tako su na trogodišnji mandat izabrani Mihael Andrijanić/zamjenik Antonio Ivanović (predlagatelj Mladež HDZ Pakrac), Karlo Rek/zamjenik Filip Škariot (predlagatelj Mladež HDZ Pakrac), Nina Babojelić/zamjenica Erin Lepka (predlagatelj KPD„Sloga“ Pakrac), Gabrijel Huška/zamjenica Dominika Babac (predlagatelj UDBDR Pakrac-Lipik), i Leon Krajačić/zamjenik Ian Fiala Krajačić (predlagatelj Crobran Pakrac).


HDZ lokalni izbori 640x250 vinko