PUKE banner
delfin3
Medianno
Učenici OŠ Lipik u sklopu školskog projekta

Neka bude jasno: NE! - nasilju reci glasno

07.04.2021. 20:29 | 378 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Učenici Osnovne škole Lipik u sklopu školskog projekta - NEKA BUDE JASNO: NE! - NASILJU RECI GLASNO na nastavi Engleskoga jezika obilježili su Svjetski dan napuštenih životinja – World Stray Animals Day.

Osnovni moto istraživanja  The Empathy Connection povezuje nasilje s izostankom empatije u društvu, jer tamo gdje postoji EMPATIJA NASILJU NEMA MJESTA. Ono što je bitno naglasiti i što su učenici istražili tijekom projekta su znanstvene činjenice koje povezuju empatiju s razvijanjem moralne inteligencije Empathy promotes moral intelligence, a u direktnom su međuodnosu s izostankom agresije i nasilja kod djece Empathetic children are less likely to be  aggressive. Nasilje nad životinjama u dječjoj dobi smatra se, prema istraživanju psihologa,  rizičnim čimbenikom za razvoj drugih poremećaja u ponašanju i teškoća u odrastanju. Istraživanje serijskih ubojica, također pokazuje da su svoje krvave pohode nad ljudima započeli nasiljem nad životinjama koje nije bilo niti  pravovremeno uočeno niti sankcionirano. Ono što je najbitnije za nas kao društvo koje se želi osloboditi nasilja je činjenica DA SE EMPATIČNO PONAŠANJE MOŽE NAUČITI PRIMJEROM! Zašto su tu životinje bitne? Iz razloga što je ljubav prema životinjama djeci prirodna, djeca koja odrastaju uz kućnog ljubimca, prema istraživanjima stručnjaka, nauče kako izraziti svoje emocije, kako ih javno pokazati, nauče se odgovornom ponašanju i pomaganju onima kojima je to potrebno. Napuštene životinje nemaju drugu zaštitu osim empatičnog i samilosnog društva, ali ako tu paralelu povučemo dalje vidjet ćemo da u te najranjivije skupine  spadaju  mala djeca, stari ljudi , bolesni i svi oni koji su formalno zaštićeni Zakonom, ali stvarnu zaštitu im može pružiti samo empatično društvo.

Osnovni zaključak je NE KUPUJTE DJECI IGRAČKE  jer one ne razvijaju empatiju kod djece, UDOMITE NAPUŠTENU ŽIVOTINJU jer ćete odgojiti suosjećajno i odgovorno dijete i ujedno ga  odmaknuti  od pretjerane uporabe elektroničkih medija koji  štete kako njegovom fizičkom tako i psihičkom zdravlju. Pokušajte se sada,  na  jedan  trenutak vratiti u vlastito djetinjstvo i osvijestiti čega se rado sjećate, što će pokrenuti vaše emocije, jesu li to igračke i stvari kojima ste bili okruženi ili su to vaši  kućnih ljubimci, vaši mali prijatelji kojima i danas znate ime. Vi se i danas sjećate kako su izgledali  Lumpi, Bobi, Lajka , Zeko, Bundi, Floki, Frčka, Lordi, Medo, As, Rex ili Alf jer u vama bude pozitivnu emociju sreće što ste imali priliku svoje djetinjstvo podijeliti s njima. Stoga, ne očekujmo empatiju u starosti i bolesti  od svoje djece ako ih ne počnemo odgajati za empatiju već danas jer ne postoji čovjek koji želi biti nasilnik i ubojica, to je jednostavno protuprirodno i antihumano. Naša djeca trebaju našu pomoć, a recept je jednostavan, donesite odluku, donesite odluku DANAS –  udomite napuštenu životinju i  vlastitim se odgovornim  i pozitivnim primjerom, uključite u borbu protiv svih nasilja u društvu. Kada bi društvo bilo zdravo, svi bi ZATVORI,  SKLONIŠTA i DOMOVI za nezbrinute bili prazni, a  DRUŠTVO TO SMO MI – ne tražimo krivce u drugima!!!

Jadranka Šimunović Katunar