delfin3
delfin3
Medianno
OCD DELFIN PAKRAC

Treća godina "Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela"

15.10.2020. 19:41 | 1097 pregleda | Vijesti

Na prostoru Gradske tržnice u Pakracu danas je održana javna akcija u sklopu programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ koju je provela Udruga Delfin Pakrac, a u kojoj su sudjelovale i partnerske organizacije u projektu; HERA Križevci, IPC - Slavonski Brod i SOS Virovitica. Nositelj programa je Ženska soba - Centar za seksualna prava iz Zagreba, a provodi se u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva. Program je pri kraju trogodišnje provedbe koja je počela u siječnju 2018. i završava u prosincu ove godine, a financiran je od strane Ministarstva pravosuđa.

Piše:
Tomislav Ević

O proteklom razdoblju provedbe programa i njegovim rezultatima upitali smo predstavnice uključenih udruga koje su provodile današnju akciju.

„Ovo je treća godina provedbe projekta Mreža podrške i suradnje i zadnja javna akcija predviđena po programu. Planira se novi ciklus istog trajanja i vjerujemo da će ministarstvo pravosuđa i uprave prepoznati potrebu za samom podrškom i pomoći žrtvama nasilja, da ćemo proći na natječaju i da ćemo i sljedeće tri godine moći provoditi ovaj projekt.

Ove smo godine imali 63 pravna savjetovanja, preko 100 slučajeva pružanja emocionalne pomoći i podrške, 98 pratnji na sudove što je pokazatelj da sudovi bez obzira na epidemiološki nepovoljnu situaciju ipak rade, u onim slučajevima gdje je pomoć najpotrebnija i usprkos otežanim uvjetima.

Za razliku od prethodne dvije godine provedbe projekta, ove godine smo imali veću potrebu za pružanjem pomoći i podrške pratnjom u centar za socijalnu skrb. Radi toga nam se obratilo više osoba od kojih smo dobili informaciju da centri rade otežano i da su „zatrpani“ svojim predmetima te da se naši korisnici osjećaju puno ugodnije kad je netko s njima u pratnji.

Ono što smo ove godine vezano za situaciju s COVID-om dodatno uveli je mogućnost odlaska na osobno savjetovanje s korisnicima. Pošto smo prometno izolirana županija i korisnicima je radi ove situacije dosta teško doći do nas, u nekoliko navrata imali smo potrebu otići izvan mjesta i da korisnici pružimo direktnu pomoć i podršku u njenom mjestu stanovanja.

Možemo reći da su ciljevi predviđeni projektom ostvareni i više od toga, no teško je reći da li smo zadovoljni s postignutim. Voljela bih da je u društvu puno manje potrebe za ovakvom pomoći i podrškom, moglo bi se reći da smo zadovoljni provedbom samog projekta i postignutim ciljevima dok s druge strane nismo zadovoljni što postoji toliko slučajeva nasilja.

Dok s raznim kanalima javnog informiranja imamo dobru suradnju voljeli bismo da ta suradnja bude na što boljem nivou, da lokalna zajednica uža i šira prepozna naš rad i da nam se žrtve i svjedoci kaznenih djela kao i svi kojima je naša podrška potrebna slobodno i s povjerenjem jave.“ izjavila je voditeljica projekta Mirsada Popović Damjanović iz Centra za podršku i razvoj civilnog društva Delfin Pakrac.

Desa Kolesarić, predstavnica Udruge SOS Virovitica: „Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje, predstavnica sam jedne od deset partnerskih organizacija koje provode ovaj projekt u Republici Hrvatskoj i došle smo podržati akciju Delfina kako bismo promovirali ovaj program. Mislim da je program izuzetno važan za građane Hrvatske jer mogu dobiti informacije o tome kako izgleda sudnica, da imaju pravo na osobu od povjerenja i da u svemu tome nisu sami.To je izuzetno važno jer ljudi se u svemu tome jako teško snalaze. Vrlo često procesi padaju pogotovo kod obiteljskog nasilja jer žene odustaju i koriste blagodat nesvjedočenja zato što nisu dovoljno osnažene jer ih procedure na neki način obeshrabruju što nije slučaj kada imate nekoga da vas kroz taj proces vodi. Pružamo pravnu i psihološku pomoć kroz program, tako da su žene osnažene kako bi svoj problem iznijele pred sudom, jer ni jedan korak u izlasku iz nekakve krize nije lak i jednostavan i ako ste sami u tome onda je to velik problem. Mi smo dostupni na 033/721-500 u Virovitici slobodno nam se obratite.“

Marijana Švagelj Jažić, koordinatorica Udruge HERA Križevci: „Udruga HERA ove godine će posti „punoljetna“ jer već 18 godina radimo na području pružanja podrške ženama žrtvama nasilja, ali i žrtvama svih oblika nasilja. S Delfinom ali i ostalim organizacijama civilnog društva radimo posljednjih godina na ovom projektu u sklopu kojeg provodimo i ovu javnu akciju.

Kada je riječ o pružanju podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela posebno je važna ovakva međusektorska suradnja kako sa OCD-ima tako i s institucijama s obzirom da HERA djeluje na području Bjelovarsko-bilogorske županije koju zapravo i „dijeli“ s Delfinom Pakrac s obzirom da Pakrac i grad Križevci spadaju pod županijski sud Bjelovar. Zato nam je ta zajednička suradnja tj. partnerstvo jako važno zbog te svojevrsne takoreći teritorijalne raspoređenosti radi koje smo jedni drugima na raspolaganju ukoliko naše volonterke nisu u mogućnosti ići u pratnju na sud tada to pružanje podrške dogovaramo s kolegicama iz Delfina u Pakracu.

Što se drugih aktivnosti tiče već dugi niz godina surađujemo s Udrugom Delfin ne samo na području pružanja podrške žrtvama i svjedocima već i u razvoju apsolutne mreže socijalnih usluga za osjetljive i marginalizirane skupine koje su u većini slučajeva žene žrtve obiteljskog nasilja, ali i žene koje su dugotrajno nezaposlene ili su u riziku od siromaštva. Sve građanke i građani grada Pakraca ali i Požeško-slavonske županije mogu nam se obratiti za bilo kakvu informaciju pomoć ili podršku i Udruzi Delfin Pakrac HERA-i Križevci ali i svim drugim organizacijama civilnog društva koje su s nama ovdje danas tj. IPC Slavonski Brod i SOS Virovitica.

Ukoliko primjerice Delfin Pakrac nema informaciju koju trebate ili vam ne može omogućiti podršku svakako će Vas uputiti na našu i druge partnerske organizacije da zajedničkim snagama možemo biti na usluzi i korist svim građankama i građanima u potrebi.“

Nataša Kovačević, Informativno pravni centar (IPC) Slavonski Brod: „ Mi smo jedna od partnerskih organizacija u provedbi ovog programa. Delfin i IPC su dvije od ukupno deset partnerskih organizacija civilnog društva koje zajednički sudjeluju u provedbi programa „Mreža zaštite za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ na nivou cijele države financiranog od strane ministarstva pravosuđa.

Upravo smo pri kraju trogodišnjeg ciklusa programa, a dokumentacija za novi trogodišnji program tj nastavak ovog je već pripremljena i poslana tako da vjerujem da će se suradnja nastaviti u jednakim razmjerima kao i do sada, a to je da svaka organizacija na svom području pruža podršku žrtvama i svjedocima u vidu pravnih savjeta, psihološkog savjetovanja, emocionalne podrške, pratnje na institucije...

Ako nam dođe žrtva koja još nije prijavila kazneno djelo tada jedna od organizacija uključenih u program ide s njima u pratnju na policiju prijaviti kazneno djelo, odnosno na Državno odvjetništvo. Zavisno kako je koja organizacija specijalizirana tada se više naglasak stavlja na takvu vrstu pomoći.

IPC je specijaliziran za pružanje besplatne pravne pomoći i to nam je nekako osnovna djelatnost kojom se bavimo već dvadeset godina od našeg osnutka tako da nam se većina žrtava obraća radi pružanja besplatne pravne pomoći ali i podršku prilikom pratnje na institucije. Prošle godine dobili smo ured i u Novoj Gradiški od strane grada u kojem radi jedna djelatnica na nepuno radno vrijeme, a imamo i pravnog savjetnika, umirovljenog općinskog državnog odvjetnika.“


PRO PING