LIPIK test
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
UO PAKRACA I LIPIKA

Nastavljaju promicati obrtništvo, a u tome imaju podršku i područne samouprave

02.12.2022. 08:08 | 859 pregleda | Vijesti

Skupština Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika održana je u večernjim satima u srijedu, 30. studenog u Domu obrtnika u pakračkoj Ulici Kralja Tomislava. Nakon kratkog formalnog dijela skupštine u kojem je članstvu Udruge izloženo financijsko izvješće i izvješće o njenom radu te program rada za sljedeću godinu, uslijedio je onaj neformalni dio večeri koji je protekao u ozračju zajedništva.

Piše:
Matija Kulhavi

Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge Marko Štor, pozdravom okupljenim članovima te gostima među kojima su bili predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Zlatko Špiranec i Marijan Širac, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i gospodarstvo Grada Pakraca.

Tako su nakon usvajanja dnevnog reda usvojene i Izmjene te dopune financijskog plana za 2022. godinu. Moralo se napraviti rebalans više zbog rashodovne nego zbog prihodovne strane. Naime, ove su godine imali više posjeta prijateljskim Udruženjima obrtnika koji nisu bili predviđeni u proračunu koji je planiran za vrijeme epidemioloških ograničenja i restrikcija.

Prihvaćen je i Prijedlog financijskog plana Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika za 2023. godinu. On je planiran u eurima s obzirom na to da euro od 1. siječnja postaje službena valuta. Dosadašnja tajnica Udruženja obrtnika Vera Pečanić tako je istaknula kako su predviđeni prihodi od 15 794 eura, a rashodi od 10 419 eura. Višak prihoda bit će utrošen za nastavak uređenja Doma obrtnika u koji se permanentno ulaže.

 Zastupanje interesa obrtnika s područja Pakraca i Lipika, aktivnosti gospodarskog karaktera, promicanje obrta i obrtništva, aktivnosti na području obrazovanja te na cehovskom organiziranju samo su dio onoga što Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika planira staviti u središte svojih djelatnosti u sljedećoj godini, istaknuo je predsjednik UO Pakrac-Lipik Marko Štor u planu programa rada za 2023. godinu. On je dodao i to kako su predstavnici Udruženja ove godine sudjelovali na petnaestak događanja (Požega, Garešnica, Stubičke Toplice, Novi Marof, Kaštel, Metković, Krapinske Toplice, Imotski, Ludbreg, Petrinja, Vukovar..), a sudjelovali su i u organizaciji Grahfesta u Pakracu te participirali na Fišijadi u Lipiku. Njegov prethodnik na mjestu predsjednika, Davor Lepka je dobio priznanje „Zlatne ruke“, a Udruženje je organiziralo i konferenciju o prevladavanju energetske krize te seminar o uvođenju eura.

U daljnjem tijeku sjednice razriješena je Alisa Koprić te imenovan Davor Dolić za novog člana Skupštine UO. Također, umjesto dosadašnje tajnice Vere Pečanić, za novu je tajnicu izabrana Ana Jakša.

Dodijeljeni ugovori kojima se nastoji ublažiti posljedica rasta cijena energenata

Nešto ranije istoga dana tijekom dopodnevnih sati u Pakracu je boravila požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je tom prigodom, u nazočnosti pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević uručila ugovore kojima se nastoji ublažiti posljedica rasta cijena energenata za korisnike s područja Lipika i Pakraca. Naime, Požeško-slavonska županija objavila je u rujnu Javni poziv potpore poduzetnicima radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata za 2022. godinu, na koji je pristiglo više od 100 prijava. Tako su, uz korisnike s područja Požege, dodijeljena i 23 ugovora poduzetnicima s područja Lipika i Pakraca.

Cilj javnog poziva bio je ublažiti rizik energetskog siromaštva kod ciljanih subjekata u dijelu povećanja troškova potrošnje plina za mikro i male poduzetnike iz kategorije krajnjih kupaca koji nisu kućanstvo, a koji su ostvarili subvenciju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sukladno Pozivu za subvencioniranje dijela krajnje cijene opskrbe plinom za mikro, male i srednje poduzetnike s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh.

Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera koji je težak preko 20 milijardi kuna, a kojim se pokušava pomoći građanstvu, poduzetnicima, obrtnicima i javnom sektoru vezano za sve posljedice koje osjećamo zbog ruske agresije. Posljedično tome je i rast cijene energenata, na temelju tog paketa Vlade RH, kojim je preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja odobrena potpora u cijeni energenta, u ovom slučaju plina – mi smo se odlučili da idemo s takvim potporama prema vama. Maksimalni iznos je 20 tisuća kuna. Interes koji ste iskazali i prijave koje su došle ovdje k nama, pokazuje da će ovo biti na neki način jedna znatna pomoć u vašem poslovanju.“, rekla je županica te zahvalila korisnicima na njihovom radu, upornosti i hrabrosti da budu poduzetnici.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/