Delfin 2022
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
Na današnji dan

Prije trideset godina: 6. prosinca 1991. oslobođen je Lipik

06.12.2021. 07:00 | 1098 pregleda | Vijesti

Jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti Lipika bio je 6. prosinac 1991. godine. Tog su dana prije punih trideset godina hrvatske snage pokrenule vojno-redarstvenu akciju „Orada“ kojom su u potpunosti oslobodile Lipik koji je time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini oslobođeni grad do vojno-redarstvene akcije „Oluja“.

Piše:
Compas

 

 

Vojno-redarstvena akcija „Orada“ pokazala je da su već u to vrijeme postrojbe Hrvatske vojske bile u stanju izvršiti i vrlo složene zadaće, kao što je bilo oslobođenje Lipika. U akciji su, osim domaćeg 76. samostalnog bataljuna, sudjelovale specijalne postrojbe MUP-a i postrojbe HV-a iz Zagreba, Zaboka, Zaprešića, Križevaca, Bjelovara, Kutine, Varaždina i Čakovca, koje su od 9 do 14 sati tog 6. prosinca 1991. u potpunosti oslobodile grad s okolnim naseljima i prometnicama. Tijekom srbočetničke agresije u Lipiku je uništeno više od 90 posto objekata.

Program obilježavanja Dana branitelja Lipika i 30. godišnjice oslobođenja održan je u petak i subotu, 3. i 4. prosinca otvaranjem izložbe pod nazivom „Razoreni grad“ autorice dr. Anđelke Gajšak Špančić te svečanim programom i odavanjem počasti kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Lipika.

Danas, na Dan oslobođenja Lipika donosimo vam galeriju ratnih fotografija Lipika i njegovih branitelja koja je prije pet godina, povodom 25. obljetnice oslobođenja bila izložena u Multikulturalnom centru Lipik.

FOTOGALERIJA: LIPIK U DOMOVINSKOM RATU

 

Naslovna fotografija članka: dr. Anđelka Gajšak Špančić


LIRA ispod članka